Hae tästä blogista

keskiviikko 14. elokuuta 2019

Martimoaavan soidensuojelualueen autiotuvilla elokuussa 2019

Saunasaaren autiotuvalla elokuussa 2019

Elokuu oli jo hyvää vauhtia menossa syksyä kohti ja teki mieli lähteä Martimoaavan soidensuojelualueelle, joka sijaitsee Kemimaan ja Simon alueella. Olin aiemmin jo käynyt siellä, mutta Saunasaaren autiotupa ja Jääkärinkämppä oli käymättä.



1.Päivä 10.8.2019
Kun lähdin liikkeelle Oulusta oli ajatuksena mennä yöpymään Kivalon autiotuvalle, joka oli Keski-Penikka vaaran päällä. Paikka on hieno keskellä pirunpeltoa. Ajatuksissani istuin jo tuvan ovella ja ihailin ilta-aurinkoa kuksassani whiskyä ja mieli rauhallisena. Kun pääsin autiotuvalle lähtevän polun alkupäähän, totesin ettei sinne kannata lähteä nousemaan, koska paikalla oli jo 2 autoa. Ajelin tietä eteenpäin aina Jääkärikämpän polun alkupäähän. Siellä en ollut käynyt ja otin rinkan selkääni, jos siellä olisi yöpymismahdollisuus. Autiotupa ei ollut kaukana tiestä. Tupa oli pieni ja en oikein päässyt siellä siihen fiilikseen, että olisin sinne yöksi jäädä. Toki siellä olisi ollut juomavettä purossa, joka solisi kirkkaana. Niinpä taas soratietä eteenpäin aina tien päähän asti. Siitä lähtisi polku Saunasaaren autiotuvalle ja matkaa näkyi olevan 3.5 km-ei paha, pikku lämmin! Polku oli leveä ainakin 2.5 km matkalla ja sitten se kapeni enemmän jotos-tyyppiseksi. Viimeisen kilometrin matkalla oli polulla kiviä ja juuria, mutta hyvin kuljettavissa. Saunasaaren autiotupa ei ole pramea ulkopuolelta, mutta sisältä erittäin viihtyisä. Makuupaikka löytyy kahdelle vaeltajalle. Olin tosi tyytyväinen, että olin paikalle tullut. Ilma oli vieläkin erittäin lämmin ja viihdyinkin suurimman osan iltaa nuotiopaikalla istuen. Oli metsäpalovaroitus ja nuotiota en pystynyt tekemään, mutta se ei haitannut. Kävin tutustumassa lähellä olevaan suohon ja vietin aikaa. Sain soitettua tärkeät kotipuhelut ja rauhotuin omiin ajatuksiin. Loppuillasta tein tupaan vielä polttopuita, vaikka en itse niitä paljon tarvinnut. Oikeastaan en olisi tarvinnut ollenkaan, mutta jostain syystä laitoin kaminaan tulet ja pian oli tupa liian lämmin. Illan päälle vielä kokkasin sisällä trangialla nuudelit ja sitten olikin jo hyvä mennä nukkumaan.








2.Päivä 11.8.2019
Aamulla heräsin auringon paisteiseen päivään. Olipa hieno aamu! 
Ylhäällä olin jo klo 7 aikoihin, mutta se ei haitannut sillä olin aikaisin mennyt nukkumaan. Ulkona nuotiopaikalla keittelin kahvit ja tein hiljaa lähtövalmisteluja. Ajatuksena oli käydä Kivalon autiotuvalla katselemassa maisemia, kun ilmakin oli niin hieno. Menomatka autolle taittui nopeasti ja pikkuinen siirto autolla Kivalolle lähtevän polun alkupäähän. Rinkan tyhjensin ylimääräisistä tavaroista pois ja laitoin takin rinkan sisälle ja juomapullot. Pelkkä paita päällä lähdin kiipeämään Keski-Penikan päälle ja hyvin tarkeni. Oli Saran kanssa aiemmin käynyt autiotuvalla myrskysateella ja silloin ei merkkejä huomannut ja silloin menimmekin ”omia polkuja”. Nytkin sai kiviosuuksilla olla todella tarkkana. Merkinnöistä mainitsivat myös pariskunta, joka takaisin tullessani tuli minua vastaan. Tuvalla kirjoittelin nimeni vieraskirjaan otin videota ja valokuvia. Ja pitihän se käydä tietenkin palotornissa. On se vaan komea paikka-Kivalon autiotupa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti